Video-spot “Hejt, SLOVEni, još ste živi?”, deo kampanje protiv govora mržnje, poslužio je i za nekoliko klikbejt naslova na različitim portalima.

RED portal objavio je 10.04.2021. godine tekst pod naslovom "STOP GOVORU MRŽNJE ❗ Na `KURVO USTAŠKA` Severina Azri odgovorila `MRŠ, SMEĆE BALIJSKO`", međutim iz samog naslova nije bilo jasno dao je reč o spotu koji je deo kampanje protiv govora mržnje.

RED portal je u tekstu objasnio da je reč o spotu u kome učestvuju pevačica Severina Kojić, te glumci Hristina Popović i Goran Bogdan, a koji je rađen u sklopu kampanje protiv govora mržnje, međutim iz samog naslova čitaoci su mogli da pomisle da je reč o stvarnoj situaciji koja se dogodila.

U spotu se pojavljuju glumci iz zemalja bivše Jugoslavije koji su se međusobno psovali, a ideja autora je bila da pokaže koliko smo svi oguglali na govor mržnje.

U tekstu je detaljno napisano o tome da je reč o spotu koji je nastao u okviru kampanje, tu informaciju RED portal je izostavio u naslovu, zbog čega se izvinjavamo čitaocima. Umesto toga, u senzacionalističkim naslovima smo citirali uvrede izrečene u spotu, čime smo svoje članke učinili privlačnijim za klikove, navodeći pritom čitaoce na pogrešan zaključak.

Internet i sloboda izražavanja na društvenim mrežama doprineli su povećanju govora mržnje i porastu hejta među ljudima. Činjenica da svako može da kaže sve, bez gotovo ikakve posledice da će odgovarati za ono što kaže, internet korisnicima dala je vetar u leđa da često ispoljavaju svoje najgore emocije.

U cilju sprečavanja govora mržnje među balkanskim narodima, medij Buka uradio je promotivni spot Hejt, Sloveni, jošte živi. U spotu učestvuju glumci Hristina Popović i Goran Bogdan, ali najveću pažnju izazvala je popularna Seve.

Spot se eksponencijalnom brzinom širi društvenim mrežama: 👇👇👇

IZVOR: TW / @jedan_lav

Autor: redportal.rs

#Hristina Popović

#Severina

#Stop govoru mržnje

#buka

#goran bogdan